25 d’octubre 2011

Municipis catalans, hipotecats i sense poder mantenir els grans equipaments construïts en època de bonança

Aquì tenim alguns exemples d'equipaments municipals que hi ha pel territori català. Es van construïr en època de bonança però la crisi ha posat sobre la taula si calia fer-les. En molts casos subvencionats en part per altres administracions com la Generalitat o el Govern Espanyol. Uns equipaments que són molt sovint una llosa per a les arques municipals.

Seva: El nou teatre de Seva col·loca, o recull, totes les files de butaques automàticament. És una de les prestacions d'aquest espai, amb capacitat per a 400 persones en aquest municipi de 3.300 habitants. Aquest teatre d'última generació, pressupostat en 2,5 milions d'euros, va costar-ne al final més de 4,5

Corbins: Amb 1.300 habitants, hi ha un teatre de 2 milions d'euros que gairebé no es fa servir, quan el seu pressupost municipal és d'1 milió d'euros.

Anglès: amb 5.500 habitants, que s'ha gastat més de 800.000 euros en una biblioteca. Ara l'edifici està acabat però tancat perquè falten els mobles. Tot plegat, quan l'Ajuntament té un endeutament del 220%.

Badalona: S'acaba d'inaugurar un centre cívic que funciona a mig gas i ha costat 2,5 milions d'euros. Les plantes superiors estan totalment buides ja que no hi ha diners per als mobles i de moment no hi ha ni telèfon. El més paradoxal és que s'està construint un altre centre cívic a la ciutat, pressupostat en 8 milions d'euros, i no saben com el podran mantenir.

Blanes: Tenen una ciutat esportiva, gairebé única a Espanya. amb 7.000 metres quadrats i quatre pistes. A la més gran hi caben fins a 14.000 persones. Per construir-lo l'Ajuntament va haver de demanar un crèdit de 30 milions d'euros, que encara està pagant. Però el que realment els preocupa és com fer front al manteniment, que costa un milió d'euros l'any.

El resultat: pobles hipotecats, que a més els experts alerten que poden veure retallats els seus serveis. Els ajuntaments reconeixen que van sobredimensionar les seves aspiracions.

I moltes més "atrocitats económicas" què s'han fet i ara estem veien les consecuencias, i això no més en Catalunya, imagine-ho en tot el territori espanyol.

Qui té què possar seny a tot això?, no és hora de dir prou i cambiar aquesta nefasta filosofía de sistema d'inversió pública, de tenir "polítics professionals" amb més preparació en gestió de recursos públics, com en altres paisos de la CE. Estic d'acord a reclamar que hi ha ara per ara un gran desequilibri de la balança fiscal entre Catalunya i Espanya, desfavorable per a nosaltres. Però també nosaltres hem de corretgir els nostres errors i saber invertir millor els recursos públics.

Veient això no és estrany què els Alemanys i Francesos és tinguin que tirar de les orelles constament i controlar-nos (per no dir intervenir-nos) la nostre economía.

Per més informació accedir  LINK




5 comentaris:

Adolf ha dit...

Aquests Ajuntaments són només alguns exemples, però segur que ni ha més i de la comarca.
Jo em pregunto: quan es van programar, algun partit de l'oposició del poble o associació de veïns es van mostrar contraris a aquest equipaments o al seu tamany?
Segur que no, perquè tan la gent del poble com els polítics governants els haguessin tatxat de no tenir dret a un bé social.
Tothom n'és culpable d'haver viscut una època en què tot eren drets, sense tenir en compte si es podria mantenir.
El ciutadà de peu sap realment fins a on arriben ( o què es poden fer)amb els seus impostos? NO HO SAP

J.Belzunce ha dit...

Adolf, en part pug estic d'acord en la teva reflexió, però no en tot.

Precisament, per això existeix l'oposició en Ajuntaments i Governs, per controlar lo que és fa i no es pot fer, i denunciar-ho si cal a la gent del poble, sino es correcte. I si hi han irregularitats amb proves, per això está el poder Judicial en un estat de Dret. El problema es que molts en xuclat del pot d'aquestes infraestructures, de la gran mamella dels diners públics, i tots callats que ja ens está bé.

Segon, per això pagem molts miles de millions d'Euros dels nostres impostos tan a funcionaris públics com a polítics, per fer una gestió inteligent i justa dels nostres recursos. Sino fos aixì, tots a l'atur, hi quan és fes o necessites quelcom, consultar directament al poble afectat, no ?
D'aquests pols venan aquest llots, ara tots ho estem pagan i de llarg.

Crec que no és just ni justificable, el poble no és tant ximple per no entendre que volem i esperem dels nostres impostos. Pensar lo contrari, és lo mateix que pensan molts polítics de nosaltres, el poble.

Salutacions

Romuald ha dit...

Jofdi,

Com be diu l'Adolf a més dels polítics hi han més culpables: els ciutadans. Peticions com equipaments esportius, culturals, subvencions, i un llarg etc. Tots són culpables per què hem viscut per damunt de les nostres possibilitats. Només cal que vegis com estan moltes famílies a causa del seu endeutament. Es que aquestes famílies no són intel.ligents? Simplement és que hem volgut viure molt per damunt i ens han facilitat els bancs i caixes els recursos per fer-ho. Ells també s'han equivocat però el més llastimós es que ara l'últim de la cadena de les "cagades", el ciutadà, és el que pitjor ho està passant i ningú l'ajuda. Molt trist.

La gran errada de molts polítics d'ajuntaments actualment molt endeutats i amb greus problemes financers ha sigut endur-se per les pressions de la ciutadania sobre el tipus d'equipament a fer amb només l'ambició de guanyar unes eleccions.

Per tant, aqui hi ha més d'un culpable, no només els polítics.

Salut,

Romuald

Romuald ha dit...

Hola Jordi,

Discrepo del que dius i li dono la raó a l'Adolf. Aqui la ciutadania també té la part de la seva culpa ja que ha pressionat als seus polítics per construir equipaments culturals i esportius que potser el poble no requeria. Cal recordar que un poble com Martorelles (menys de 5000 habitants) no té cap "obligació" de disposar d'aquests equipaments. Cal que ens gastem per ex. 6 milions d'euros en la reforma de La Masia, o uns altres 6 milions en un complexe esportiu? O hem de donar els serveis que la llei ens obliga?

També tenen culpa els polítics, s'han deixat arrastrar per la pressió d'uns vots i han fet autèntiques barbaritats com les que menciones. Però cal recordar que hi ha milers per no dir milions de ciutadans que ho estan passant fatal, un per arribar a final de mes, i uns altres per desgràcia per sobreviure, tot això en gran part per la pèrdua de llocs de treball i un endeutament molt superior al recomenable. Amb aquest endeutament ningú els va obligar, això si, els bancs i caixes ens van posar un caramel a la boca i nosaltres amb moltes ganes de viure millor el van agafar. Ara s'ha de tornar.

Salut,

Romuald

J.Belzunce ha dit...

Hola Romuald:

Primer de tot benvingut al bloc.

Jo no estic tant d'acord amb els comentaris. Hi ha un dit que ho diu molt clar: no facis estirá més el braç que la mániga. Saps quin ha sigut el primer problema com dius? El no saber dir prou, i fins aquí arrivu, per "un grapat" de vots, aquest ha sigut el mal dels "polítics". Amb els diners públics, tothom és sent valent. En tingut i tenim polítics molt dolents, però encara pitjors gestors dels nostres diners.

Referents a las familias, es clar que hi han moltes que lamentablement ho están passant molt malament (algunes en més o menys grau) i per diversas ciscunstancias. Però, el que ha fet servir una mica el seu "seny" ancara va tiran. Era normal veure un má d'obra (en tots els meus respectes) conduin un BMW o Mercedes??? Ja es veia que era irracional, tot això. De aquests pols venan aquests llods.

Realment els bancs i caixes en possat el carmel en boca de molts, però no tots hem llapat. Aquì está la gran diferencia.

Salutacions